Valken '68 wijst DUNO wederom op tekortkomingen

5 oktober 2013 0:00

Valken '68 1 - DUNO 1 3 - 2 Valken'68 heeft DUNO afgelopen zaterdag een mentaal tikkie gegeven door met 3-2 te winnen. Deze nederlaag was namelijk het 4e opeenvolgende verlies van de ploeg van trainer Dick Boereboom.
Een nederlaag die als je naar de ranglijst kijkt toch weer vervelend aankomt. Een nederlaag waarbij achteraf wederom gesteld kan worden dat deze onnodig was. Want ook vanmiddag weer waren het persoonlijke fouten die DUNO fataal werden. Foutjes worden altijd gemaakt, zonder fouten ontstaan er immers weinig doelpunten. De foutjes die tegen Valken werden gemaakt waren wel weer beslissend voor het eindresultaat en dat maakt het vervelend. DUNO doet zichzelf dus net als vorige week tekort. Valken'68 is een stevig en opportunistische voetballende ploeg en in Valkenburg eigenlijk altijd een lastige tegenstander. Gezien het veldspel van DUNO was het zeker niet de mindere van Valken. Het grootste deel van de wedstrijd had DUNO meer balbezit, speelde het meer op de helft van de tegenstander maar was het in aanvallend opzicht soms besluiteloos en werd er in verdedigend opzicht te vaak onzeker ingegrepen. Achteraf werd door enkelen ook vraagtekens gesteld of er voldoende met een ‘over mijn lijk mentaliteit' is gespeeld. Een speelstijl en een inzet zoals we die van de nog steeds geblesseerde Michail Toet zijn gewend. Een terechte vraag waar de komende week in de voorbereiding naar de wedstrijd tegen DSVP maar eens bij stil gestaan moet worden. Is er nu sprake van een sportieve crisis bij DUNO? Welnee, helemaal niet nodig!! Zonder het resultaat van slechts 1 overwinning in 5 wedstrijden te bagatelliseren moeten we vooral vertrouwen houden in dit team en positief blijven. De instelling en onderlinge sfeer is overwegend goed en er is meer dan voldoende individuele kwaliteit aanwezig. Maar met elkaar als team voor een goed resultaat knokken kan nog wel een beetje beter……. Het is voor zowel spelers als de technische staf wel de kunst om deze week met elkaar in alle rust en openheid kritisch stil te staan bij wat er fout ging en daarover afspraken te maken. Een goed resultaat kan dan niet uitblijven. De wedstrijd. DUNO startte met Jonathan Roeleveld weer in de basis, in de verdediging speelde Remco van Weeren voor de vandaag afwezige Koos Kalsbeek. Met twee fysiek sterke spitsen als Jordan Rolvink en Jonathan Roeleveld had DUNO twee goede aanspeelpunten. Helaas werd daar weinig slim gebruik van gemaakt. DUNO speelde weliswaar met meer overtuiging maar vaak ook slordig. Teveel passes werden slordig aangespeeld en kwamen daardoor niet aan, teveel ‘2e ballen' waren voor de tegenstander en teveel momenten was DUNO te voorzichtig en afwachtend in plaats van dat het initiatief toonde. In de 17e minuut werd DUNO voor het eerst gevaarlijk. Eerst was het Daryll Schaap die de sterke doelman Erwin van der Nagel tot een fraaie redding dwong, in dezelfde minuut schoot Norvin Mercera op de paal en kon de rebound niet worden benut (hoog over). In de 26e minuut was het wel raak. Een goed uitgevoerde en vloeiende aanval, Elyseo van de Graaf stoomde door op de linkervleugel, keek goed om zich heen en zag de vrijstaande Richard Schaaphok niet over het hoofd. Met een bekeken schuiver scoorde Richard hard en laag in de hoek de 0-1. DUNO had ook hierna redelijk grip op de wedstrijd zonder dat het zelf nog kansen wist te krijgen. De snelle aanvallers Norvin Mercerea en Jedsel Markes konden weinig potten breken tegen de fel verdedigende Valken-verdedigers, maakten te vaak verkeerde keuzes en zochten te weinig steun bij spitsen Jordan Rolvink en Jonathan Roeleveld. Valken'68 drong af en toe aan maar werd nauwelijks gevaarlijk. Tot de 43e minuut!! Slecht wegwerken in de verdediging zorgde ervoor dat Lars van Bommel een afgeslagen bal alsnog kon inschieten; 1-1. Twee minuten laten kwam Valken tot de eigen verbazing zelfs op voorsprong. Knullig balverlies op het middenveld (wie corrigeert een dergelijke fout van een medespeler?) werd direct afgestraft door Ronald Kuyt; 2-1. Met deze stand kon de rust worden benut om de zaken weer op orde te stellen. In de tweede helft, met Erwin van der Harst voor Norvin Mercera en Graeme de Jong voor Koen Zonneveld, toonde Valken echter direct meer lef, meer initiatief en moest DUNO toezien hoe Valken zichzelf steeds beter in de wedstrijd speelde. Pas in de 58e minuut werd DUNO weer eens gevaarlijk en kopte Jedsel uit een corner tegen de paal. Steeds weer was het net niet, net niet, net niet. Dat laatste is geen toeval en kan de ploeg zichzelf aanrekenen want juist als het even tegenzit is het vaak noodzakelijk een stapje harder te lopen, de noodzakelijke concentratie te vergroten en de inzet te verhogen naar 125%. In de 62e minuut kwam Valken zelfs op een 3-1 voorsprong. Een vrije trap van Sven Boonstoppel werd verkeerd beoordeeld door doelman Mauro Bos, hij kreeg nog wel een hand tegen de bal maar dat was onvoldoende. Vanaf die 62e minuut speelde DUNO alles of niets en toonde het aan dat het wel degelijk goed kan voetballen. Een goed uitgespeelde kans werd in de 74e minuut door Jonathan Roeleveld hard en secuur afgerond; 2-3. Ook hierna speelde DUNO veel op de helft van de tegenstander maar maakte het te vaak verkeerde keuzes, waren de passes niet zuiver genoeg en kon Valken redelijk eenvoudig overeind blijven. In de 84e minuut stuurde de goed leidende scheidsrechter Germs verdediger Graeme de Jong met zijn tweede gele kaart (duwen van een tegenstander) van het veld.
In die laatste 5 minuten kwam er geen verandering meer in de stand. Laten we constateren dat DUNO echt te laag op de ranglijst staat en dat volgende week er wel revanche kan worden genomen tegen het eveneens teleurstellend presterende DSVP. Volgende week zaterdag om 16.30 uur weten we meer. Alle spelers en technische staf veel succes gewenst!! Rob Leenheer