Scheidsrechter

W.Slierendrecht

Accommodatie

Onbekend

De treffer in de laatste minuut van de wedstrijd tegen Hercules was het hoogtepunt van een moeizame, maar uiteindelijk ruim verdiende overwinning van DUNO.

Erwin van der Harst glipte in de 89ste minuut met een fraaie schijnbeweging ‘op de vierkante meter’ langs zijn tegenstander en zag vanuit zijn ooghoeken Tobias Wijling vrijstaan.

Vanaf de achterlijn bediende hij op maat de op 10 meter van de doellijn staande Tobias die met een fraaie volley de bal in één keer op de slof name en fraai inschoot; 4-2. Direct hierna floot invaller–scheidsrechter Wesley Slierendrecht (veel dank hiervoor natuurlijk!!) voor het einde van de wedstrijd en konden DUNO én de toch nog talrijk opgekomen toeschouwers opgelucht adem halen. Want, dat moet worden gezegd, de overwinning was niet zonder horten en stoten tot stand gekomen, integendeel zelfs.

Zwakke 1e helft

DUNO startte zonder geschorste en/of geblesseerde spelers als Chico Mulder, Kevin Hess, Jerry Hogenboom en Wesley Swikker de wedstrijd tegen laagvlieger Hercules. Hercules is bij lange na niet meer het zo technisch vaardige en sterke team van vorig jaar. Veel spelers van het seizoen 2017-2018 hebben hun heil elders gezocht waardoor een sterk verzwakt team is overgebleven. Uitblinker en sterkhouder bij Hercules is de technisch vaardige en onvoorspelbare Pierre Nocento.

DUNO was vooraf gewaarschuwd dat het in deze cruciale fase van de competitie zich niets, maar dan ook niets meer kon permitteren en er alles aan moest doen om boven de degradatiestreep te blijven. Hercules speelde eigenlijk alles of niets. Alleen bij winst zou men weer enigszins hoopvol naar boven kunnen kijken.

Na 38 van DUNO zijde allerbelabberdste minuten stond de stand 0-2 op het scorebord en leek zich een voor DUNO dramatische uitslag te ontwikkelen.

DUNO speelde tot dat moment een slechte, bar slechte wedstrijd. Er was geen sprake van beleving, er werd traag en inspiratieloos gespeeld, er werd slordig en veel balverlies geleden en de duels werden op halve kracht ingezet. Het resultaat van deze simpele optelsom laat zich raden. DUNO liep achter de feiten aan en gaf het zwakke Hercules hiermee zelfs alle gelegenheid om steeds beter in de wedstrijd te komen. DUNO kreeg wel kansen maar was niet voldoende alert en scherp om deze ook af te ronden. Zoals een oude voetbalwet voorschrijft; als je zelf niet scoort kun je wachten op de score van de tegenstander. Uitblinker Pierre Nocento wist in de 33e en 38e minuut slordig verdedigen van de DUNO defensie succesvol af te straffen en bracht hiermee de stand van 0-2 op het scorebord.

Piet Krediet

Na de 0-2, gescoord door de eerder genoemde Pierre Nocento (we noemen hem nu maar even Piet Krediet 😊), was een acute omslag te zien bij de ploeg van trainer Patrick Demmers. De houding 'tot hier en niet verder’ bleek noodzakelijk om de wedstrijd, zoals men zo fraai zegt,  “te doen kantelen”.

Plotseling was er wel dat gif dat nodig is om duels te winnen, plotseling was DUNO wel wakker en besefte men dat een volkomen onnodige nederlaag zwaar weer zou kunnen betekenen. Plotseling werden wel duels gewonnen en was de focus gericht op het doel van Hercules doelman Mitchell Moehamadkasbi.

Binnen vier minuten had DUNO de score weer gelijk getrokken door doelpunten van  Erwin van der Harst en even later Evert Steinvoort.

Erwin rondde technisch fraai een goede aanval af door de bal schuin voor het doel laag  en onhoudbaar in te schieten. Even later was Evert Steinvoort attent bij een scrimmage  (hij staat dit seizoen als mee opkomende verdediger niet bij toeval vaak op de juiste plek) en scoorde met het hoofd de gelijkmaker.

DUNO had door deze treffers zichtbaar meer zelfvertrouwen gekregen en ging fanatiek op jacht naar de derde treffer. Vlak voor rust was Jack Erkelens bijna zover maar Jack had net niet voldoende controle over de bal om deze grote kans te verzilveren.

Met 2-2 de rust is dus

Na rust pakte DUNO de draad vanaf die 38ste minuut weer op, maar was onvoldoende in staat om door te drukken en de vele mogelijkheden in kansen om te zetten. DUNO kon onvoldoende profijt trekken van de door Hercules weggeveen ruimtes.

Hierdoor ontstond alsnog een spannende wedstrijd waarbij DUNO weliswaar de bovenliggende partij was maar bedacht moest zijn op de ingevingen van o.a Pierre Nocento.

Ook toen Hercules halverwege de 2e helft  met 10 man kwam te staan (2x geel voor Ushwin Conradus) kon DUNO hier onvoldoende voordeel uit halen. Veel werden verkeerde keuze gemaakt door de bal breed te spelen in plaats van de diepte te zoeken (er was voldoende ruimte) of om zelf meer initiatief te tonen bij kansrijke situaties. Het was ondanks de goede instelling en strijdlust die 2e helft vaak net niet goed genoeg.

Evert Steinvoort

In de 73e minuut was het weer Evert Steinvoort die op de juiste plek stond. Een goede voorzet van Jordy Navarro werd ingeschoten door de voor Jack Erkelens ingevallen Foeat Stolk (hij zorgt toch altijd voor onrust in de verdediging van de tegenpartij) waarbij Evert er als de kippen bij was om de afgeslagen bal alsnog hard en hoog in het doel te schieten; 3-2.

Hiermee was de wedstrijd nog niet gespeeld. Ondanks het duidelijke veldoverwicht van DUNO was de zege nog geen zekerheid en mocht Hercules af en toe nog gevaarlijk aandringen.

Tot die 89ste minuut. DUNO had al eerder enkele kansen gemist maar wist via die zo fraaie treffer van Tobias Wijling alsnog met drie punten de kleedkamer op te zoeken.

Een wedstrijd dus met twee gezichten. Die wisselvalligheid is soms wel heel sterk aanwezig. Juist in deze beslissende fase van de competitie is het te hopen dat de manschappen van trainer Patrick Demmers de komende wedstrijden vanaf de 1e minuut scherp en attent zijn. Zo makkelijk als vandaag komt DUNO anders niet meer weg.

Maar, en ook dat mag gezegd: de veerkracht die DUNO na de 0-2 toonde en het enthousiasme en de inzet van na de rust zijn ook wel weer bewonderenswaardig te noemen.

Rob Leenheer

Opstelling: Jeffrey van Vliet, Evert Steinvoort jr., Nick Heikoop, Maikel van Wijngaarden, Michail Toet,  Jody Navarro, Tobias Wijling, Rico Westdorp, Erwin van der Harst, Bennie Bor en Jack Erkelens (Foeat Stolk).