76'

3e klasse B

13 oktober 2018 14:30

DUNO moet in vergelijking met vorig seizoen nog duidelijk zichtbaar wennen aan het hogere en andere niveau van de 3eklasse. Na 3 opeenvolgende nederlagen is het resultaat van slechts 3 punten daar ook naar.

DUNO beschikt over een goede selectie met enkele zeer snelle en technisch vaardige spelers maar speelde vandaag soms ook “te netjes”. Het spel is verzorgd en ziet er op het eerste oog gedegen uit. Toch ontbreekt het bij DUNO aan die in de 3eklasse noodzakelijke gif, felheid, onverzettelijkheid en waar nodig sportieve meedogenloosheid. Op een sportieve wijze de grens opzoeken van wat de scheidsrechter toelaat. Precies die eigenschappen waar Quick Steps wel over beschikt.

Hiermee is de forse nederlaag tegen Quick Steps grotendeels te verklaren.

Technisch vaardig

Zoals gezegd, DUNO beschikt over technisch vaardige spelers. Techniek en verzorgd opbouwend voetbal kan echter niet zonder dat er vanaf de basis fel wordt gespeeld. Fel, strijdvaardig en met de intentie om de tegenstander geen enkele ruimte te geven. Aan dfat laatste mankeerde veel vandaag.

De opbouw verliep te traag, soms onzorgvuldig en onnodig ingewikkeld. Daarnaast leken enkele spelers onder de indruk van de fysieke kracht en fanatieke instelling van de tegenstander. Tja, dan speel je al gauw een verloren wedstrijd. Quick Steps speelt na jarenlang redelijk anoniem in de 4eklasse te hebben gespeeld nu voor het 4eachtereenvolgende jaar op dat niveau van de 3eklasse en heeft zich daaraan inmiddels goed aangepast. Op het kleine en sfeervolle veld, centraal gelegen in een woonwijk van het Zuiderpark, zal het ook dit seizoen voor vele tegenstanders een lastig te bestrijden ploeg zijn.

Het geheim

Het geheim? Een goed meevoetballende doelman, sterke en meedogenloze verdedigers, zich goed aandienende en slim spelende middenvelders en een ervaren spits die 90 minuten lang de grens van het toelaatbare opzoekt. DUNO heeft over het algemeen genomen de gehele wedstrijd achter Quick Steps aan gelopen. Te weinig kon DUNO zelf een stempel drukken op de wedstrijd, hiervoor was Quick Steps fysiek en mentaal te sterk.

DUNO moest al snel toezien dat Quick Steps het initiatief in handen nam. In de 5eminuut moest doelman Jeffrey van Vliet redding brengen na aarzelend verdedigen. Weer 5 minuten later was het Roan van Baaren die met een kopbal de paal trof waarmee DUNO dus goed wegkwam .DUNO kwam slechts sporadisch in de buurt van het doel van QS doelman Jeffrey Plugge. Jammer was dat een goed opgezette aanval en keurig afgerond door Rico Westdorp wegens buitenspel werd afgekeurd. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat die ene aanval eigenlijk het enige wapenfeit was in die eerste helft.

DUNO maakte het zichzelf onnodig moeilijk door veelal besluiteloos en lichtvaardig het spel op te bouwen. Dit leidde tot onnodig balverlies en onrust in de ploeg. Voor Quick Steps was dit een teken om er nog een (fysiek) schepje bovenop te gooien. Quick Steps kwam verdiend aan de leiding toen Michail Toet wat te lichtzinnig verdedigde, de verdediging de snelle aanval onvoldoende kon pareren en moest toezien hoe Nicky Danen de 1-0 scoorde. DUNO mocht nog van geluk spreken dat Ricardo van Gorsel vlak voor rust een teenlengte te kort kwam om een snelle aanval doeltreffend af te ronden.

Na rust was eenzelfde spelbeeld te zien. Koen Zonneveld was gewisseld voor Evert Steinvoort die de lastig te bespelen en fysiek sterke spits Ricardo van Gordel moest beteugelen. DUNO probeerde in de eerste fase van die tweede helft het initiatief naar zich toe te trekken en dat leek kort even resultaat te hebben. In de 49eminuut werd een goed opgezette aanval net gemist door Chico Mulder.

Quick Steps pakte na 5 minuten het initiatief weer over en dwong hiermee af dat het zijn eigen spel kon spelen; kort op de man, fysiek sterk in
het duel en steeds naar voren gericht. In de 53 minuut moest Jeffrey van Vliet fraai redding brengen op een hard ingeschoten bal en hield hij hiermee zijn ploeg in de wedstrijd.

Noodlot

Het noodlot van een doelman is bekend; een fout is vaak fataal. Ook dit gold vandaag voor Jeffrey. Na zijn fraaie en voor zijn ploeg belangrijke redding grabbelde hij 30 seconden later naar een ogenschijnlijk houdbare kopbal waarmee hij Addai Prince de 2-0 liet aantekenen. Tot overmaat van ramp leek DUNO mentaal aangeslagen en moest het toezien hoe Ricardo van Gorsel zich 1 minuut later breed maakte en met een fraaie omhaal hard de 3-0 binnenschoot.  Hiermee leek de wedstrijd na 54 minuten definitief gespeeld.

DUNO bleef strijden en bleef hard werken voor een beter resultaat. Het fysiek sterke Quick Steps nam wat gas terug en liet DUNO hierdoor weer wat beter in de wedstrijd komen. Via snelle counters probeerde DUNO alsnog het doel van Jeffrey Plugge te vinden maar goed en snel uitkomen van deze doelman voorkwam scoringsmogelijkheden voor o.a. Chico Mulder.

Invaller Erwin van der Harst bereikte met een technisch fraaie voorzet Rico Westdorp die in de 76eminuut uiteindelijk doel trof; 3-1. Ook hierna kwamen er nog enkele redelijk goede doelkansen voor DUNO maar doelman Plugge bleek een te lastig te nemen hobbel. Doordat DUNO sterk aandrong kreeg Quick Steps meer ruimte en kon in de laatste minuut Gino Kos (ex- DUNO) de 4-1 aantekenen.

De goed en attent fluitende scheidsrechter van de Wetering floot hierna voor het einde van de wedstrijd; een voor DUNO harde maar duidelijke les.

Conclusie: gif en felheid winnen het van techniek.

Op dat noodzakelijke gif en felheid is te trainen. Enerzijds heeft het tijd nodig om aan het niveau van de 3eklasse te wennen, anderzijds heeft ook met wedstrijdmentaliteit te maken.

Volgende week is er weer een nieuwe kans om te laten zien dat er geleerd is van een onaangename maar wellicht leerzame les. Veel succes gewenst.

Opstelling

DUNO: Jeffrey van Vliet, Tobias Wijling, Koen Zonneveld (Evert Steinvoort jr), Maikel van Wijngaarden, Michail Toet (Erwin van der Harst), Jordy Navarro, Jerry Hogeboom, Rico Westdorp, Ben Bor, Chico Mulder en Jordi Gout (Gabriel Tillema).