...

3e klasse B

9 november 2019 14:15

M.Bongers

Toen scheidsrechter Bongers na 95 minuten affloot was de blijdschap bij alles wat een groen-zwart hart heeft groot. Eindelijk kon na zeven wedstrijden zonder zege de eerste overwinning van dit seizoen worden gevierd: 4-3 tegen niet de eerste de beste tegenstander Lyra.

Grote blijdschap bij de spelers en technische staf en opluchting bij de vele supporters. De 4-3 zege was uiteindelijk door gezonde en noodzakelijk vechtlust en momenten van onoverwinnelijkheid behaald, niet door sprankelend voetbal maar daar maalde na afloop niemand om.

De zege was verdiend en kwam uiteindelijk moeizaam tot stand tegen een zeer fel spelend Lyra dat de gehele tweede helft met tien man moest spelen en in het tweede deel van die tweede helft steeds na een achterstand verrassend sterk terugkwam.

Het laatste doelpunt van Nick Heikoop in de 84ste minuut was uiteindelijk de genadeklap voor de ploeg van trainer Pim van de Hoorn van Lyra.

Herdenking Maarten Spaans

DUNO speelde vandaag vanwege het overlijden van Maarten Spaans, een van de grote animatoren van de destijds internationale jeugdtoornooien, met een zwarte rouwband. Vooraf werd één minuut stilte gehouden en hing de DUNO vlag de gehele dag halfstok.

Slap begin

DUNO begon zeer, zeer matig aan de wedstrijd tegen Lyra. Lyra pakte direct het initiatief en zette DUNO met goed combinatievoetbal onder druk. Bij balverlies vocht Lyra  direct weer om de bal hetgeen de druk op de DUNO defensie alleen maar groter maakte.

In de eerste minuut was Lyra al gevaarlijk maar wist doelman Bas Swillens zeer goed redding te brengen door snel zijn doel uit te komen en dit vakkundig te verkleinen. Uit de hierdoor ontstane hoekschop kwam DUNO goed weg na een mislukte maar goed ingestudeerde en uitgevoerde hoekschop van Lyra. Weer even later was Lyra verdediger Tom van Os gevaarlijk met een kopbal maar ook deze bal was een prooi voor Bas Swillens.

Een moeilijke openingsfase voor DUNO dus. DUNO herstelde na die eerste vijf minuten en kwam toen beter in het ritme. In rap tempo kantelde hierdoor de wedstrijd en bleek DUNO in staat om Lyra op de eigen helft terug te dringen en kreeg DUNO kansen, veel kansen zelfs.

Vizier niet op scherp

DUNO speelde frank en vrij voetbal, zocht met snelle combinaties het doel van Lyra doelman Khalid el Mankouzi. Eerst was het Maikel van Wijngaarden die in de 7de minuut net niet goed uitkwam met zijn passen om doelgericht te kunnen koppen. Even later was het Rico Westdorp die een scherpe voorzet van de actieve Jordy Gout net niet kon bereiken. Diezelfde Rico kreeg nog eens twee grote kansen die hij tot zijn eigen ergernis niet kon benutten. DUNO voetbalde deze periode goed, speelde scherp en eigenlijk was het wachten totdat er wel gescoord zou worden.

Rico, een verhaal apart

Wat is dat toch met spitsen die op sommige momenten zichzelf, hun ploeggenoten en trainers door het missen van kansen tot wanhoop drijven? Maar het zijn ook diezelfde spelers die even later doodleuk en kalm een prachtig doelpunt maken en de toeschouwers ‘op de banken doen staan’. Die grote verschillen, momenten tussen falen en scoren, kritiek en hulde is vaak het lot van niet alleen een doelman maar ook een spits. Rico Westdorp kon daar vandaag over meepraten.

Tot zijn eigen ergernis, Rico legt de lat gelukkig hoog voor zichzelf, was hij die eerste helft  uiterst ongelukkig voor de goal en kon hij zichzelf aanrekenen dat hij DUNO tot de 43ste minuut niet op voorsprong had weten te zetten.

In die 43ste minuut veranderde echter alles. Rico pikte, net over de middenlijn, zelf een bal op, zag de ruimte voor zich en begon aan een eenzame solo op weg naar doelman el Mankouzi. Alleen Chico Mulder was met hem mee opgekomen en creëerde zo slim ruimte voor Rico die besloot om zijn missers goed te maken door zelf door te gaan en de bal in volle vaart technisch perfect uitgevoerd over de doelman te stiften. Een prachtig en bevrijdend doelpunt, zowel voor Rico als voor zijn ploeggenoten. Een juweeltje waar heel DUNO erg blij mee was.

Het doelpunt van Rico viel ook op een psychologisch belangrijk moment, twee minuten voor rust. De overtreding van invaller Raymond Hanemaaijer van Lyra op Jerry Hogenboom werd daarop direct bestraft met een rode kaart waardoor Lyra met tien spelers verder moest.

Een enerverende slotfase voor DUNO met een gunstig vooruitzicht voor de 2de helft.

Zelfvertrouwen

De fraaie treffer, de verdiende voorsprong en het feit dat Lyra met tien man nog eens 45 minuten door moest spelen bleek voor DUNO erg belangrijk. DUNO speelde zichtbaar met meer zelfvertrouwen, werkte hard voor iedere bal én speelde bij vlagen goed verzorgd en aantrekkelijk voetbal. Het middenveld was met Harun Ozkul goed bezet, er werd actief naar combinatievoetbal gezocht en hierdoor kreeg DUNO ook weer kansen. In de 48ste minuut beoordeelde Raymon Kouwenhoven een bal verkeerd en was de attent spelende Jerry Hogenboom er als de kippen bij om op fraaie wijze doelman el Mankouzi met ook weer een fraaie boogbal te verschalken, 2-0.

Even later was Chico Mulder, hij was vandaag moeilijk bij te houden voor de Lyra defensie, dichtbij een waarschijnlijk beslissende 3de treffer maar doelman el Mankouri wist knap redding te brengen. Datzelfde deed Bas Swillens toen Mark den Toom alleen voor hem verscheen en Bas eveneens knap redding bracht.

Moeilijke en knotsgekke fase

DUNO kende een kwartier na rust een moeilijke fase. We stonden met 2-0 voor en twijfelden zichtbaar wat we moesten doen: de voorsprong consolideren of doorgaan en beheerst op zoek naar die 3de goal.

Die twijfel bezorgde DUNO uiteindelijk nog forse problemen. Lyra kreeg weer het overwicht en speelde met 10 man ‘alles of niets’. Dat eerste leek nog aardig te lukken ook. Eerst was het Stef Koene die in de 68ste minuut de aansluitende treffer scoorde en twee minuten later was het Erwin Zeestraten die Bas Swillens klopte en zo voor de 2-2 zorgde.

Maar, weer twee minuten later stond DUNO met 3-2 voor.

Een onduidelijke en/of moeilijk waarneembare overtreding op Maikel van Wijngaarden werd omgezet in een strafschop. De vandaag in vergelijking met de afgelopen weken weer veel beter spelende Jerry Hogeboom nam de verantwoordelijkheid op zich en stuurde de doelman naar de verkeerde hoek en bezorgde DUNO op deze manier weer een voorsprong.

De wedstrijd kon nog alle kanten op. Lyra was met tien man niet minder dan DUNO en zette nog eens stevig aan waarbij het ook kansen kreeg. Lyra kwam zelfs weer gelijk toen Mark den Toom een vrije trap vanaf twintig meter op doel schoot waarbij Bas Swillens de bal waarschijnlijk over zijn doel zag verdwijnen. De realiteit was dat de bal snel zakte en precies, over Bas Swillens in de kruising verdween: 3-3.

Met nog slechts zes minuten op de klok steeg de spanning in de wedstrijd. Nick Heikoop maakte daar gelukkig voor DUNO een einde aan door in een scrimmage de bal vanaf twee meter in het doel te schuiven; 4-3.

Zwaarbevochten

Met deze zwaarbevochten overwinning heeft DUNO datgene gedaan wat broodnodig was; een overwinning halen, drie punten kunnen toevoegen en hiermee vertrouwen opdoen voor de komende weken.

Want, de noodzakelijke inhaalrace moet vanaf heden worden gecontinueerd, moet nu  verder worden ingezet. De ploeg van trainer Patrick Demmers heeft laten zien dat het kan en dat de inspanningen ook worden beloond.

Twee achtereenvolgende wedstrijden winnen en DUNO staat weer in de middenmoot. Laat dat voor nu de uitdaging zijn.

Opstelling: Bas Swillens, Tobias Weijling, Michail  van Wijngaarden, Nick Heikoop, Jordi Navarro, Jerry Hogeboom, Harun Ozkul, Bennie Bor (Rodion Pont), Jordy Gout (Elyseo van der Graaf), Chico Mulder en Rico Westdorp.