3e klasse B

7 maart 2020 14:15

P. (Predrag) Obradovic

Waar de derby tussen DUNO en Duindorp SV altijd garant staat voor spektakel, felle onderlinge strijd, vechtlust en soms een beetje rumoer op en langs het veld heerste vandaag bij vlagen een tamme en matte sfeer op en rond het veld. Spelers lieten zich niet gelden, trainers en staf hielden zich opmerkelijk koest langs de lijn, zelfs de toeschouwers waren stil….het was niet eerder zo stil tijdens de derby.

De wedstrijd, die nooit een wedstrijd was, kende in punten geen winnaar. Het gelijkspel van 2-2 was in punten dus keurig over beide ploegen verdeeld waarbij Duindorp SV zich de morele winnaar mocht voelen. Ook al stond Duindorp na de 52e minuut nog op een riante 0-2 voorsprong.

Scheidsrechterlijke beslissingen

Bij DUNO zijn wij niet gewend om kritische opmerkingen over de scheidsrechter te maken maar vandaag maken wij daarop een bescheiden uitzondering. Hoe je het went of keert, scheidsrechter Obradovic drukte vandaag wel erg zijn eigenzinnige, merkwaardige en zeer bepalende stempel op de wedstrijd. Volstrekt onnodig. Een wedstrijd die tot de 16e minuut een sportief verloop kende maar waarbij scheidsrechter Obradovic wel heel nadrukkelijk in woord en gebaar liet weten dat hij niets, maar dan ook niets zou tolereren. Toen deze scheidsrechter in de 16e minuut binnen 10 seconden 2x een 2e gele kaart voor een overtreding en voor aanmerkingen op de leiding (en dus 2x rood) trok voor Ferry de Jong en Michel Kulk was er eigenlijk geen sprake meer van een wedstrijd. Duindorp SV had de zware kluif om de resterende 74 minuten met 9 man verder uit te spelen. De nadrukkelijke wijze waarop de kaarten werden getrokken en leiding werd gegeven aan de wedstrijd drukte een forse stempel op het verloop er van. Er was hierdoor sprake van een verlammende werking op alle spelers, begeleiding en zelfs toeschouwers. Spelers hielden zich nadrukkelijk in, bang om een gele kaart of erger te ontvangen. Dit alles in een uiterst sportieve wedstrijd waarin geen sprake was van grove overtredingen etc., integendeel zelfs. Tja, ook dit kan dus wel eens in een derby gebeuren.

Spectaculair

Genoeg over de bijzaken die vandaag helaas geen bijzaak was, het wedstrijdstrijdverloop was alleszins toch een beetje spectaculair. Ik noem volgordelijk de meest belangrijke zaken:

In de 4e minuut schoot Benito Bodman een vrije trap snoeihard op de onderkant van de lat en had doelman Bas Swillens alle geluk van de wereld. Even later werd de bal voor de eerste keer op de stip gelegd vanwege een ongelukkige en onbedoelde handsbal van Jordy Navarro. Robin Roos schoot de bal onberispelijk en hard in; 0-1.

Over de 16e minuut is reeds alles verteld. Vanaf dat moment was het 74 minuten één richtingsverkeer richting doelman Sergio Brandwijk. DUNO had gek genoeg heel veel moeite om het nieuwe evenwicht in de wedstrijd te vinden en bleef onnodig veel spelers achter de bal houden. Voor Duindorp SV was het hierdoor redelijk eenvoudig om met 9 man de wedstrijd te verdedigen. Kenmerkend was dat pas in de 24e minuut de eerste kans voor DUNO ontstond. Chico Mulder en Jordy Navarro waren dichtbij een treffer maar vonden doelman Brandwijk op hun weg.

Slimmer

Ondanks het ruime veldoverwicht bleef Duindorp redelijk eenvoudig overeind. De 2e helft speelde DUNO zichtbaar slimmer aanvallend voetbal en speelde het ook verzorgd voetbal. Een voor DUNO forse tegenvaller was dat scheidsrechter Obradovic (volkomen terecht overigens) een duwpartij van Bas Swillens met een strafschop bestrafte. Ook ditmaal wist Robin Roos hier wel raad mee waardoor de stand in de 52e minuut op 0-2 kwam te staan.

Voor DUNO dus alle hens aan dek om vooral het enorme veldoverwicht in doelpunten uit te drukken. Pas in de 63e en 66e minuut wist DUNO de stand weer gelijk te trekken. Eerst was het Jerry Hogeboom die wederom een wegens hands toegekende penalty wist te benutten en later was het Maikel van Wijngaarden die een goede voorzet van alweer Jerry Hogeboom wist te verzilveren.

3x aluminium

Met het grote veldoverwicht kreeg DUNO gaandeweg meer kansen maar wist deze niet te verzilveren en had daarbij de pech dat Erwin van der Harst de lat trof en Jerry Hogeboom zowel de lat als de binnenkant van de paal trof. Voor Duindorp was het een wedstrijd waar het tegenhouden de grootste prioriteit had en, met alle respect en waardering, daarin slaagden zij voortreffelijk.

De wedstrijd, de derby heeft dus eigenlijk geen doorgang gevonden. Een bleek en mat gelijkspel en een matte, tamme en gelaten wedstrijdsfeer……het was nog nooit zo stil op Haagse Dynamiek.