Datum

28 september 2019 14:30

Accommodatie

Onbekend

Voetbal is een heerlijke sport waarvan de winnaar niet altijd vooraf bekend is. Onverwachte wendingen en een onvoorspelbaar wedstrijdverloop maaken het voetbal ook zo leuk, waarbij niet altijd de beste ploeg aan het langste eind trekt. Zo maar een algemene ‘voetbalwijsheid’ die makkelijk wegleest en aan de aandacht ontsnapt behalve als je op zaterdag 28 september DUNO supporter bent.

De harde werkelijkheid…... Zaterdagmiddag 28 september 16.05 uur…. Het goed en fris spelende DUNO staat 1-1-gelijk bij en tegen Quick Steps en heeft nog 10 minuten om het veldoverwicht om te zetten in een doelpunt en daarmee een verdiende overwinning. Als scheidsrechter Marcel van Ekelenburg 10 minuten later affluit druipt DUNO hevig teleurgesteld het veld af. Zojuist heeft DUNO in de laatste minuut een penalty gemist. Een penalty waarmee een volstrekt onnodige nederlaag afgewend had kunnen worden.

Want, Quick Steps had in de 85e minuut uit een van de weinige kansen weten te scoren en stapte daarmee opgelucht en met een verrassende overwinning van het veld.

Koning van de Nijkerklaan

Knetterharde, stampende en feestelijke beats vanuit de kleedkamer van Quick Steps waarbij Quick Steps-doelman Jeffrey Plugge even buiten de kleedkamers aan ADHC-journalist Dave Grondel mocht uitleggen op welke wijze hij de strafschop van Nick Heikoop had weten te keren. Jeffrey Plugge dus even “de koning van de Nijkerklaan”. In de aangrenzende kleedkamer heerste bij DUNO teleurstelling en was Nick Heikoop sprakeloos over zijn gemiste kans. Voetbal en het uiteindelijke resultaat kan na afloop op die momenten een korte tijd hard en onrechtvaardig zijn.

Een zure, vervelende maar ook onnodige nederlaag dus. Zuur omdat DUNO het grootste deel van de wedstrijd de bovenliggende partij was en vanwege het frisse en verzorgde voetbal een zege eigenlijk had verdiend. Vervelend omdat je vlak voor tijd én een doelpunt tegen krijgt én een strafschop mist. Onnodig omdat je het verschil in kwaliteit eerder in de wedstrijd had moeten verzilveren, de kansen daartoe heeft DUNO gehad. Dat laatste kan DUNO zichzelf dus aanrekenen.

Felicitaties

Conclusie: vechtvoetbal heeft het vandaag gewonnen van technisch verzorgd voetbal. Felicitaties gaan vandaag hierbij naar Quick Steps, voor DUNO rest het om de teleurstelling snel weg te spoelen en zich vanaf maandag te richten op de volgende wedstrijd bij Duindorp SV.

DUNO had de eerste 5 minuten moeite om aan de zachte en stroeve (natuur) grasmat te wennen. Quick Steps zocht direct met opportunistisch voetbal de aanval, met name de fysiek sterke spits Ricardo van Gorsel.

Juist toen DUNO meer grip kreeg op het spel was een moment van onachtzaamheid voor diezelfde Ricardo van Gorsel voldoende om een voorgetrokken bal achter doelman Bas Swillens te schuiven. De DUNO verdediging liet hierbij overduidelijk een steekje vallen!

Na 10 minuten stond DUNO dus met 1-0 achter en ontspon zich een alleraardigst duel.

Quick Steps, met fysiek sterke spelers en spelers die hierbij ook de grens van het toelaatbare opzoeken, speelde veelal de lange bal op spits Van Gorsel waar DUNO vooral een verzorgde opbouw van achteruit hanteerde.

Hoofdrollen

DUNO speelde technisch verzorgd en aantrekkelijk voetbal met hoofdrollen voor nieuwkomer en middenvelder Harun Ozkul en Chico Mulder Harun was bij veel spelmomenten zeer nadrukkelijk betrokken. Hij is in staat om snel druk op de tegenstander te zetten, een bal te veroveren en goed te passen. Chico Mulder vormde in combinatie met Rico Westdorp een gevaarlijk duo waar de verdediging van Quick Steps de handen vol had.

Voorin beschikt DUNO naast Chico Mulder met de van Die Haghe teruggekeerde Elyseo van der Graaf ook weer over snelheid, kracht en onvoorspelbaarheid.

De technisch vaardige Rico Westdorp en de achter hem spelende Bennie Bor passen hier goed in en vormen met elkaar een gevaarlijke aanval.

DUNO kreeg in die eerste helft ook enkele mogelijkheden maar wist het doel van Jeffrey Plugge niet te vinden. Met name Rico Westdorp was ongelukkig in zijn doelpogingen, zijn schoten werden steeds net voldoende gekraakt door de verdedigers van QS.

Gelijkmaker

In de tweede helft zette DUINO het goede spel voort en dit werd in de 50e minuut beloond door de gelijkmaker. Chico Mulder brak goed door, behield het overzicht en gunde Rico Westdorp het doelpunt; 1-1.

Ook na deze goal bleef DUNO de bovenliggende partij en kwam het met enkele gevaarlijke combinaties dichtbij de op dat moment verdiende voorsprong. Een snelle en vloeiende combinatie tussen Chico Mulder en Rico Werstdorp had een beter lot verdiend, nu knalde Rico op de paal.

De laatste 10 minuten gaf DUNO om onduidelijke redenen het initiatief wat uit handen en gaf het daarmee QS de gelegenheid om weer het eigen opportunistische spel te kunnen spelen. Uit een van die aanvallen moest doelman Bas Swillens nog redding brengen op een harde uithaal van Gino Kos. Uit de hierdoor verkregen hoekschop wist QS invaller Yelson Calcedo Mina in een onoverzichtelijke situatie met over en weer veel duw- en trekwerk de bal achter Bas Swillens te krijgen; 2-1.

De laatste 10 minuten drong DUNO stevig aan om alsnog een beter resultaat te behalen. In de 89e minuut werd een overtreding op Rico Westdorp met een penalty bestraft. Dé kans op alsnog een meer dan verdiend punt. Helaas zocht doelman Jeffrey Plugge de voor hem goede hoek op en bezorgde hij hiermee zijn ploeg alsnog de overwinning.

Belangrijkste les voor DUNO is dat goed en verzorgd voetbal ook hand in hand moet gaan met fysieke strijd. In dat laatste was Quick Steps de betere ploeg vandaag.

Rob Leenheer

Opstelling: Bas Swillens, Tobias Wijling, Nick Heikoop, Sergi Schaap, Jordy Navarro (Robin Navarro), Harun Ozkul (Jerry Hogeboom), Elyseo van de Graaf (Makuka Mafuta), Bennie Bor, Rico Westdorp, Erwin van der Harst, Chico Mulder.